X
Sponsor

2018’de Dünyayı Değiştirecek 9 Teknoloji Trendi

Sponsor

Bazı teknoloji eğilimleri zaman içinde yok olurken, diğerleri dünyamızı değiştirmeye devam ediyor. İşte 2018 ve sonrasında dünyayı değiştirmesi beklenen teknoloji trendleri.

1. Artan Veri İletişimi

Bir mesajlaşma uygulamasında arkadaşlarla sohbet etmekten, internetten alışveriş yapmaya kadar her şey veri iletişimi sayesinde gerçekleşiyor. Ve dünyamızdaki artan veri iletişimi, benzeri görülmemiş bir veri patlamasına neden oldu.

Ortalama her bir dakikada 900.000 kişi Facebook’ta oturum açtı, 450.000’den fazla tweet gönderildi ve 156 milyon e-posta ve 15 milyon metin gönderildi. Önümüzdeki iki yıl içinde bu sayıların ikiye katlanması bekleniyor.

2. Nesnelerin İnterneti ve Günlük Cihazların Daha “Akıllı” Hale Gelmesi

Akıllı telefonlar ve akıllı saatler gibi ürünleri kapsayan Nesnelerin İnterneti (Internet of Things) verilerin bu üst düzey artışına katkıda bulunuyor. Bunun nedeni, tüm bu akıllı cihazların insan müdahalesi olmaksızın sürekli olarak veri toplaması, diğer cihazlara bağlanması ve bu verilerin paylaşılması.

Bu günlerde neredeyse her şey akıllı hale getirilebiliyor. Arabalarımız giderek akıllı hale geliyor. 2020’ye kadar, bir milyar otomobilin dörtte biri internete bağlanabiliyor olacak. Evlerimiz için, televizyonlar gibi bilinen ve yoga matı gibi daha bilinen akıllı ürünler var. Ve elbette, çoğumuzun sahip olduğu Nesnelerin İnterneti cihazlarına başka bir örnek olan Alexa gibi sesli kişisel yardımcılarımız var.

Zaten çok fazla cihaz var, ancak Nesnelerin İnterneti yeni başlıyor. Teknoloji şirketi IHS Markit, 2020 yılına kadar 75 milyar cihazın internete bağlı olacağını tahmin ediyor.

3. Bilgi İşlem Gücündeki Üstel Gelişme, Büyük Teknolojik Gelişmelere Yakıt Sağlıyor

Ne verilerdeki bu inanılmaz büyüme, ne de mevcut olan milyarlarca Nesnelerin İnterneti cihazı, bilgi işlem gücünde yaptığımız muazzam sıçrama olmadan mümkün olabilirdi. Bilgisayar gücü 1975 ile 2015 yılları arasında, her iki yılda bir iki katına çıkmış ve şu anda bu oran her iki buçuk yılda bir olarak devam ediyor.

Fakat geleneksel bilgi işlem gücünün üstesinden gelebileceği sınırlara ulaşmak üzereyiz. Neyse ki, ufukta kuantum bilgi işlem var. Muhtemelen bilgi işlem gücünün en önemli dönüşümü olan kuantum bilgi işlem, bilgisayarların şu andan milyonlarca kez daha hızlı olduklarını gösterecektir. Teknoloji liderleri, hayal bile edemediğimiz sorunları çözebilme kabiliyetine sahip ilk ticari kuantum bilgisayarı üretmek için yarıştalar.

4. Yapay Zekanın (AI) İnanılmaz Yükselişi

Bilgisayarlar artık biz insanların yaptığı şekilde öğrenebiliyorlar. Yapay Zeka yeteneklerindeki bu sıçrama, veri ve bilgi işlem gücündeki muazzam artışla mümkün hale geldi. Yapay Zekanın son birkaç yılda bu kadar hızlı ilerlemesine izin veren verinin inanılmaz artışı oldu. Bir Yapay Zeka sistemi, ne kadar çok veri varsa o kadar hızlı ve doğru öğrenebilir.

Yapay Zeka’daki bu büyük adım, bilgisayarların artık daha fazla insan görevini üstlenebileceği anlamına geliyor. Aslında bilgisayarların görebilmesi (örn: Yüz tanıma yazılımı), okuyabilmesi (Örn:sosyal medya mesajlarını analiz etme), dinleyebilmesi (Örn: Her komuta cevap vermek için hazır bekleyen Alexa), konuşabilmesi (Örn: Alexa’nın size cevap verebilmesini) ve duygularımızı ölçebilmesi (Örn: Duygusal bilgi işleme) Yapay Zeka sayesinde gerçekleşti.

5. Otomasyonun Durdurulamayan Treni

Daha zeki makineler ne kadar çok olursa, bizim için daha fazla şey yapabilirler. Bu da daha fazla süreç, karar, işlev ve sistem otomatikleştirilebilir ve algoritmalar veya robotlar tarafından gerçekleştirilebilir demektir.

Otomasyon çok geniş kapsamlı endüstri ve iş kolunu etkilemektedir. Günümüzde makinelerin üstlendiği görevleri ağır, kirli, tehlikeli ve değerli olarak dört grupta kategorize edebiliriz. Bu, makinelerin daha hızlı, daha güvenli, daha ucuz ve daha doğru bir şekilde yapabilecekleri işleri yapmak için artık insanlara ihtiyaç duyulmayacağı anlamına geliyor.

Yukarıdaki kategorilerin ötesinde makineler, robotlar ve algoritmalar hukuk veya muhasebe gibi alanlarda profesyonel işler de dahil olmak üzere birçok insanın yerini alacaktır. Otomasyondan etkilenmesi muhtemel işler arasında kamyon şoförlüğünden inşaat işçiliğine ve doktorluğa kadar şaşırtıcı iş kolları yer alıyor. Bir tahmine göre, ABD’deki işlerin yüzde 47’sinin otomasyondan etkileneceği düşünülüyor.

6. Üç Boyutlu Baskı, Üreticiler (ve diğerleri) İçin İnanılmaz Fırsatlar Yaratıyor

Artan otomasyona bağlı olarak, 3 boyutlu baskının keşfi imalat ve diğer sanayileri olumlu yönde değiştiriyor. Geleneksel imalatta nesneler (Örn: Metal) bir alet yardımıyla kesilir veya içi boşaltılırdı. Ancak, 3 boyutlu baskıda nesne materyal katmanları katılarak ya da eklenerek yaratılıyor. 3 boyutlu baskıda kullanılan malzemeler plastik, metal, beton, sıvı, toz, hatta çikolata veya insan dokusu olabilir!

3 boyutlu baskı ile geleneksel üretimden çok daha karmaşık şekiller oluşturulabilir ve daha az malzeme kullanılır. Ayrıca, ölçek ekonomileri hakkında endişelenmeden, ürünlerin daha fazla özelleştirilmesine olanak tanır.

7. Teknolojiyle Çok Farklı Şekillerde Etkileşime Giriyoruz.

Teknoloji ile etkileşim şeklimiz son yıllarda çarpıcı bir şekilde değişti ve halen değişiyor. Akıllı telefonlar ve tabletler sayesinde, bir ekrana dokunarak hareket halindeyken bir dizi görev gerçekleştirebiliyoruz. Mobil web kullanımı, 2016’da geleneksel bilgisayarlar vasıtasıyla web kullanımını geride bıraktı. Google, mobil cihazlarda yapılan aramaların masaüstü aramalarını aştığını doğruladı.

Siri ve benzerleri aracılığıyla sesli aramaları kullanarak cihazlarımızla da konuşuyoruz. Tahminler, 2020 yılına kadar, tüm aramaların yüzde 50’sinin sesli aramalar olacağını ve yaklaşık yüzde 30’unun hiçbir ekran içermeyeceğini öngörmektedir. Sonuç olarak, her tür işletme yavaş yavaş ürünlerini Siri, Alexa ve Google Asistan ile entegre ediyor. Örneğin, Alexa 2018 model BMW’lere entegre edilmiş olacak.

Sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik, işletmelerin müşterilerle iletişim kurma şeklini değiştirerek arayüz yeniliklerinden bir sonraki sıçramayı temsil ediyor.

8. Dünyamızı Değiştirebilecek Bir Buluş: Blok Zincirleri (Blockchains)

Blockchain teknolojisi, verilerin depolanması, doğrulanması ve korunması sorununa çok pratik bir çözümdür. Bir blok zincirini, merkezi olmayan son derece güvenli bir veritabanı olarak düşünün. Veya biraz daha teknik olmak için dağıtılmış, eşler arası bir kayıt defteri diyebiliriz. Hiçbir şey tamamen saldırı geçirmez olsa da blok zinciri, merkezileştirilmiş bir veritabanının aksine, tek bir başarısızlık noktası bulunmadığından mevcut veri güvenliği teknolojimize kıyasla büyük bir sıçramayı temsil etmektedir.

Bir blok zincirindeki kayıtlara ‘bloklar’ denir ve her blok bir önceki bloğa bağlıdır. Bütün zincir kendini yönetir, bu da tüm zincirin sorumlusu olarak kimsenin veya hiçbir organizasyonun bulunmadığı anlamına gelir. Kulağa aşina geliyorsa, bunun nedeni sanal para birimi Bitcoin‘in blok zincir teknolojisinde çalışması olabilir.

Finansal hizmetler, sigorta ve sağlık hizmetleri, blok zincirlerin yoğun olarak kabul edileceği sektörlerden sadece bir kaçı. Aslında, Avrupa ve Kuzey Amerika’nın büyük bankalarının yüzde 90’ı blok zinciri çözümlerini araştırıyor.

9. İşletmeler İçin Dijital ve Fiziksel Platformlar

Bir platform, insanlar arasında hizmetler, ürünler ve bilgi için bağlantıları ve değişimleri kolaylaştırarak katılımcılar için değer yaratan bir ağdır. Platform, nadiren gerçek servis sağlayıcıdır. Bunun yerine, etkileşimlerin katılımcılar için mümkün, kolay ve güvenli olmasını sağlamak için kolaylaştırıcı olarak hareket eder.

Platformlar Airbnb, Uber ve Amazon gibi şirketleri geliştirdi ve ayrıca Facebook ve Twitter’ın temelini oluşturuyor. Bununla birlikte, platformlar yalnızca teknoloji şirketleri için değil, her tür işletme, sanayi ve sektörde büyüme fırsatları sunuyor. Ford gibi geleneksel iş modellerine sahip köklü işletmeler bile platform stratejileri geliştirmeye başlıyor.

Sponsor
Levent Kaya: Bilgisayar mühendisi yazar, işi ile ilgili birikimini ve teknoloji bilgisini haber ve makaleleri ile TeknoXL.com web sitesine yansıtıyor. Yazar 32 yaşında evli ve profesyonel fotoğrafçı.
Sponsor
Benzer Yazılar