WhatsApp “Adidas is giving away 3000 Free Pair of Shoes” Mesajı Gerçek mi?

0
6327
Adidas is giving away 3000 Free Pair of Shoes

Adidas is giving away 3000 Free Pair of Shoes” içerikli mesaj WhatsApp üzerinden hızla yayılmaya başladı. Bu mesaj size de kişi listenizde kayıtlı olan veya olmayan birisinden gelmiş olabilir. Mesajın Türkçesi “Adidas 93. yıl dönümünü kutlamak için 3000 çift bedava ayakkabı dağıtıyor.” anlamına geliyor. Yakın geçmişte aynı mesaj 5000 çift ayakkabı şeklinde de yayılmıştı. Peki, Adidas gerçekten bedava ayakkabı dağıtıyor mu? Kısa cevap: Hayır! Ayrıntıları yazının devamında okuyabilirsiniz.

WhatsApp’tan yayılmaya başlayan ve Adidas’ın ücretsiz ayakkabı dağıttığıyla ilgili mesajın neden gerçek olmadığını maddeler halinde inceleyelim.

  • Mesajda Adidas’ın 93. kuruluş yıl dönümü olduğu belirtiliyor. Ancak Adidas 1949 yılında kurulmuştur. Doğal olarak bu yıl 93. yıl dönümü olması mümkün değil. (2018-1949=69 sonucu çıkıyor.) Mesajın gerçek olmadığının ilk kanıtı bu.
  • İkincisi, mesajda yer alan linkte adidas.com adresindeki “i” harfi yerine şapkalı “î” harfi kullanılmış. Bu da ilgili linkin adidas’ın resmi internet sitesine ait olmadığını gösteriyor. Linke tıklandığında adidas.com adresi değil http://xn--adids-m11b.com/shoes/ (tıklamayın) adresi açılıyor.
  • Açılan adreste ise reklam ve dolandırıcılık faaliyetlerinde kullanılan ve cihazınıza dosya yüklenmesine neden olan bir takım farklı bağlantılar yer alıyor.

Özet olarak, WhatsApp veya diğer sosyal medya kanallarından gelen ve scam olarak adlandırılan bu tür mesajlardaki içerikler tamamen gerçek dışıdır ve kullanıcıların bu tür linklere tıklamamaları güvenlikleri açısından çok önemlidir.

Size de arkadaşlarınızdan “Adidas is giving away 3000 Free Pair of Shoes” şeklinde bir mesaj gelirse, linke tıklamayın ve gönderen arkadaşınızı bu konuda uyarın.

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz