Telefonu Gece Boyunca Şarjda Bırakmak Doğru mu Yanlış mı?

0
2186
cep telefonunu gece boyunca sarjda birakmak

Telefonunu gece boyunca şarjda bırakmak zararlı mı ya da sakıncaları var mı? sorusu her zaman gündemde olmuştur. Peki uzmanlar bu konuda neler söylüyor? Telefonu nasıl şarj etmeliyiz?

“Cep telefonunuzu aşırı şarj etmeyin”, “%100’e eriştikten sonra şarj cihazından çıkarın”, ”
Gece boyunca şarjda bırakmayın” veya bunlara benzer uyarıları duymuş olabilirsiniz.

Peki, telefon bataryasının ömrünü olabildiğince uzun tutmak ya da şarj sırasında meydana gelebilecek riskli durumları ortadan kaldırmak için telefonumuzu nasıl şarj etmeliyiz? İşte nedenleriyle birlikte Telefon nasıl şarj edilmeli? sorusunun cevabı.

Cep telefonları, şarj edilebilir lityum iyon (kısaca li-ion) pil içerir. Li-ion piller, geleneksel şarj edilebilir pillerden daha hızlı şarj olur. Bu nedenle, iPhone veya Android telefonunuzu bir şarj cihazına bağlayarak en az %80’e kadar oldukça hızlı şarj edebilirsiniz. Ancak hepimizin bildiği gibi, akıllı telefonlarımızın şarjı uzun süre dayanmaz. Telefonlarımız tek şarjla bir günü geçirdiğinde kendimizi şanslı sayarız.

Bu ikilemin bir tarafında, telefonlarımızdaki pillerin nispeten küçük olması ve yalnızca bu kadar kapasiteyi kaldırabilmesi vardır. Diğer tarafında ise telefonlarımızı kullanma şeklimiz yer almaktadır. Sürekli olarak e-postaları kontrol etmek, insanlara mesaj göndermek, müzik dinlemek, video izlemek, uygulamaları kullanmak, oyun oynamak… Bütün bu etkinlikler şarjı tüketmekte ve telefon pillerimizin beklenenden daha kısa sürede boşalmasına neden olmaktadır.

Bu nedenle, birçok kişi telefonlarını gece boyunca şarjda bırakır. Ancak, çoğu durumda telefonlarımızın şarjının %100’e erişmesi için bir ya da iki saat yeterlidir. Daha uzun takılı bırakmak anlamsızdır.

Peki, çoğu kişinin yaptığı gibi davranıp telefonunuzu gece boyunca şarjda bırakırsanız ne olur?

Önce, iyi haber. Telefonunuzun pilini aşırı şarj edemezsiniz, bu yüzden endişelenmeyin. Cadex Electronics pazarlama iletişimi müdürü John Bradshaw’a göre, telefonunuz %100’e ulaştığında şarj cihazından akım çekmeyi durduruyor. Cadex firması batarya şarj cihazı üretmektedir. Bradshaw, “Devam edin ve %100 şarj edin. Modern cihazlar şarjı uygun voltajda doğru bir şekilde sonlandıracağından fazla şarj etme endişesine gerek yok.” diyor.

Pil üreticisi Anker’in sözcüsü Edo Campos da bu sözleri doğruluyor. Campos, “Modern akıllı telefonlar çok akıllıdır. Akıllı telefonlar gerektiğinden daha fazla şarj almayı önleyecek koruma yongalarına sahiptir. Ayrıca, iyi kalitedeki şarj cihazlarının ihtiyaç duyulandan daha fazla güç vermesini önleyen koruma yongaları var. Örneğin, pil %100’e ulaştığında, telefonun içindeki koruma donanımı akımın gelmesini durdurur ve şarj cihazı kapanır.” diyor.

telefonu gece boyunca sarj etmek

Biraz rahatladık değil mi? Peki kötü haber ne?

Bradshaw, “Telefonunuzun şarjı %100’e ulaştığında şarj cihazı akım vermeyi kesse de, gece boyunca telefonun kaybettiği az miktardaki şarjın telafi edilmesi için onu %100 şarjda tutmaya çalışır. Dolayısıyla telefonunuz sürekli olarak tam şarj ile tam şarjın biraz altındaki seviye arasında gidip gelir. “Damlama şarjı” adı verilen bu durum, telefonunuz için daha yüksek ortam sıcaklıklarına neden olabilir ve bu da zamanla kapasiteyi düşürebilir. diyor.

Cadex’in Battery University sitesindeki bir makalde, “Kurşun asit pillerde olduğu gibi lityum iyon pillerin tamamen doldurulması gerekmiyor. Aslında, tam şarj olmamalı, çünkü yüksek gerilim bataryayı zorlar.” ifadeleri yer alıyor.

Campos, “Şarj edilebilir piller de en başından itibaren ölüme mahkumdur. Mobil cihazlardaki piller ilk kullanımdan itibaren sürekli çürüme halindeler. Bu, kapasitelerini veya şarj etme yeteneklerini kademeli olarak kaybetmeleri ile sonuçlanır. Bu nedenle, birkaç yıldan daha uzun süredir bir telefona sahip olanlar, bataryalarının şarjının satın aldıkları zamana göre çok daha kısa sürede tükendiğini görürler.” diyor.

Pillerle ilgili bir Apple web sayfası, “Belli sayıda şarjdan sonra pillerin kapasitenin azaldığını ve bu andan itibaren her şarjda kapasitenin biraz daha azaldığını” belirtiyor.

Telefonunuzu gece boyunca şarjda tuttuğunuz için, cihazınızın şarj cihazıyla geçirdiği süreyi artırıyorsunuz demektir. Bu da, kapasitesinin çok daha hızlı azalması anlamına geliyor.

Kablosuz şarj teknolojisinin geliştiricisi Ossia’nın kurucusu Hatem Zeine, “Düşündüğünüzde, uyurken telefonunuzu şarj etmek telefonun yılda 3-4 ay şarj aletine takılı olmasına neden olur. Dolayısıyla üreticiler bu senaryoyu karşılamak için ellerinden geleni yapıyorsa olsa da, bu işlem kaçınılmaz olarak telefonunuzun pil kapasitesini düşürür.” diyor.

Uzmanlar, akıllı telefon sahiplerine hangi şarj önerisini yapıyor?

Bradshaw, “Telefonunuzu şarj etmek için %0’a yaklaşana kadar beklemeyin. Tam deşarjlar, kısmi deşarjlardan daha önce pili aşındırır. Şarj seviyesinin %35 veya %40’a kadar gelmesini bekleyin ve şarj cihazına takın. Bu, pilin kapasitesini korumaya yardımcı olacaktır. Yüksek sıcaklık pil kapasitesindeki kayıpları hızlandırdığından, telefonunuzu serin tutmalısınız. Bu nedenle, telefonunuzu şarja takmadan önce kılıfını çıkartın.” diyor.

Sonuç

Kapasite kaybı genel olarak ikinci yıl sonrasına kadar göze çarpmaz. Telefonunuzu her yıl veya iki yılda bir değiştiriyorsanız, gece boyunca şarjda bırakmaktan endişe etmeyin. Çünkü piliniz yeni telefonunuza sahip olana kadar sizi üzmeyecektir. Ancak, telefonunuzu birkaç yıldan uzun süre değiştirmeyi düşünmüyorsanız, pilinizin kapasitesini çok daha uzun süre korumak için gece boyunca şarj etmekten kaçının.

İlginizi çekebilir: 5G Nedir ve Ne Zaman Gelecek?

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz