2018 Güneş ve Ay Tutulmaları: Telefonla Nasıl Fotoğraflanır?

0
1541
gune tutulmasi fotografi nasil cekilir

Gökyüzü fotoğrafçılığı ortaya büyüleyici sonuçlar çıkartsa da, aynı zamanda başarılı sonuçlar elde edilmesi en zorlu uğraşlardan biridir. Ay’ın, Samanyolu’nun ya da bir yıldız kümesinin en iyi görüntüleri profesyonel fotoğraf makineleri ile çekilebilirken, son dönemlerde akıllı telefonlar da bu konuda ön plana çıkmaya başlamıştır. Bu yazıda, 2018 güneş ve ay tutulmalarının tarihlerini ve bu muhteşem gökyüzü olaylarını akıllı telefonunuzla nasıl fotoğraflayabileceğinize dair bazı ipuçları paylaşacağız.

2018 Güneş ve Ay Tutulması Tarihleri

2018 yılında 3 kısmı güneş tutulması ve 2 tam ay tutulması gerçekleşecektir.

Kısmi güneş tutulmalarının tarihleri şöyle;

  • 15 Şubat 2018
  • 13 Temmuz 2018
  • 11 Ağustos 2018

Tam ay tutulmalarının tarihleri ise şöyle;

  • 31 Ocak 2018
  • 27 Temmuz 2018

Güneş Tutulması ve Ay Tutulması Fotoğrafı Nasıl Çekilir?

Düzgün bir kameraya sahip bir akıllı telefonunuz varsa ve kısmi güneş tutulması ve tam ay tutulması olaylarının fotoğraflarını çekmek istiyorsanız, aşağıdaki ipuçlarını kullanabilirsiniz.

Başlangıç olarak, çatı gibi yüksek ve fotoğraf için en iyi bakış açısını elde edeceğiniz, önü açık bir yer seçerek hazırlanın. Akıllı telefonunuzu üzerine sabitleyebileceğiniz bir tripod kullanmalısınız. Akıllı telefon, tek başına bu işi yapmak için yeterli değildir. Ancak iPhone kullanıcıları Olloclip takılabilir lens, Android kullanıcıları ise Moment Macro Lens ve iPhone’larla da uyumlu Photojojo‘nun lensleri gibi ilave aksesuarlar tercih edebilir.

telefonlar gunes tutulmasi fotografi cekmek

Bu küçük takılabilir lensler balıkgözü, geniş açılı ve makro gibi farklı çeşitlere sahiptir. Bu lenslerle, nesneye daha iyi odaklanabilir ve böylelikle iyi bir görüntü kalitesi elde edebilirsiniz. Aksi takdirde, akıllı telefonun nesneyi yakınlaştıran kamerası doğal olarak görüntü kalitesini düşürecektir.

Akıllı telefon fotoğrafçlığı için ilave donanımlar olduğu gibi, yazılımlar da vardır. Gökyüzü fotoğraflarının RAW görüntü formatında çekilmesi önerilir. Çoğu akıllı telefon RAW görüntü formatına sahip olmadığından, bu konuda bazı popüler uygulamalardan yardım alabilirsiniz.

Android kullanıcıları, RAW görüntü formatı sağlamasına ek olarak, pozlamayı kontrol etmeye yardımcı DSLR benzeri manuel kontrollere ve diğer birçok özelliğe sahip olan Camera FV-5 adlı uygulamayı kullanabilirler. Camera FV-5, 8.98 TL fiyat etiketine sahiptir.

iOS kullanıcıları ise manuel kontrollere ve gelişmiş düzenleme araçlarına sahip ProCam 5 adlı uygulamayı tercih edebilirler. ProCam 5, 17.99 TL fiyat etiketine sahiptir.

İlave aksesuarlar ve uygulamalarla, güneş tutulması ve ay tutulması veya diğer gökyüzü olayları kaliteli bir şekilde fotoğraflanabilir. Ayrıca olay başlamadan önce akıllı telefonun pozisyonunun ayarlanması ve deneme çekimlerinin yapılması da önerilir. Tam güneş tutulması fotoğraflamak için oldukça değerli bir gökyüzü olayıdır. Bu nedenle 15 Şubat 2018 tarihinde gerçekleşecek olan yılın ilk tam güneş tutulması için akıllı telefonunuzu şimdiden hazırlamanızı tavsiye ederiz.

İlginizi Çekebilir:

CEVAP VER

Lütfen yorumunuzu giriniz!
Lütfen isminizi buraya giriniz